Saturday, February 4, 2017

Kek Tiramisu

#sumberfb

Bahan:
*sediakan sponge cake
** saya guna biskut Bonomi

Isian keju:
250gm krim keju
120gm gula kastor
150gm yogurt perisa asli
200gm whipping cream/ krim putar
20gm gelatin
80ml air panas
Sedikit serbuk milo dan koko

Cara:
A - Pukul whipping cream hingga kental, simpan dalam peti ais.
Pukul krim keju dan gula kastor hingga lembut.
Masukkan yogurt dan pukul hingga sebati.
Cairkan gelatin dengan campurkan air panas.
Setelah sejuk sedikit, masukkan ke dalam adunan keju tadi.
Masukkan whipping cream tadi, kacau sebati.

----satu cara lagi:

B - Pukul whipping cream hingga kental, simpan dalam peti ais.
Krim keju dipotong dadu, masukkan ke dalam periuk yg dicampur ngn gula kastor.
Panaskan atas api yg kecil hingga cair. Pastikan sentiasa dikacau.
Masukkan yogurt, kacau sebati.
Cairkan gelatin dengan campurkan air panas.
Padamkan api. Biarkan sejuk sedikit sebelum dimasukkan semula ke dlm mangkuk pgadun. Masukkan Whipping cream tadi, kacau sebati.

Celupkan biskut Bonomi dengan air susu suam (jika guna susu pekat tmbah air, jgn terlalu manis / blh juga guna susu UHT)
Atau celup dalam air milo.
Susun biskut pada dasar bekas plastik / blh guna guna Loyang jenis ‘losse tin’
Taburkan serbuk milo dan koko (jika nak salah satu pon blh )
Masukkan adunan keju tadi, kemudian masukkan biskut…berselangseli dengan adunan keju.
Akhir sekali, hias dengan serbuk oreo dan parutan keju cheddar, Atau taburkan serbuk koko n coklat parut.  ( blh ubah ikut citarasa)
Masukkan dalam p/sejuk 1-2jam utk bekukan adunan keju- untuk yg dlm bekas plastik, utk sebiji kek plu simpan 4-5 jam sebelum dipotong.
Sesuai dimakan masa ia sejuk.

***** untuk lapisan biskut, saya guna serbuk oreo / biskut marie 200gm + 70gm mentega/ butter yg dicairkan... gaul rata kemudian tekan pada dasar loyang. simpan dlm p/ais 30min.

<3 SELAMAT MENCUBA <3

No comments:

Post a Comment