By Eiyjan Aziean Angah
Bahagian cheese
500gram cream cheese
2biji telur
Sedikit esen vanilla
2sudu tepung hongkong
Gula 1 gelas/140g gula halus
>>Satukan semua bahan diatas,mix sampai sebati .
Panaskan oven dgn api 140c.bergantung pada oven masing masing.bahagian cheese ni dibakar guna kaedah double boil .panaskan dulu air dlm tray.baru bakar.guna api atas bawah. Bakar sampai cukup masak.
Bahagian coklat
250g butter atau mentega
1cawan 1/2 gula halus
1cawan susu pekat manis
1cawan chocolate powder
1cawan 1/2 tepung hong kong/tepung kek/tepung gandum biasa
Sedikit esen vanilla
3/4cawan tepung aiscream perisa vanilla
5biji telur gred B
1sudu mkn browning sugar(tak letak pun tak ape)
>>Mix gula,esen vanila dan mentega sampai putih kembang.
Masukan telur satu persatu.
Mix sebati.
Masukan susu pekat dan browning sugar.mix lagi.
Masukan pula chocolate powder.mix sebati.baru masukan tepung aiscream vanilla dan tepung hongkong.mix sebati dgn kelajuan paling rendah.
Lapiskan bahagian coklat diatas bahagian cheese tadi..Bakar mcm biasa .tak perlu guna kaedah double boil.. guna api atas shj dgn suhu 140c ..bergantung pada suhu oven masing masing.. untuk pastikan kek dh masak atau belum,cucuk lidi pada tengah tengah kek.kalau lidi keluar bersih.ok dah masaklah tu..
Sabar!!!!!jgn potong dulu.bagi dia sejuk dulu.. sebab tak nak Cik Vanilla Coklat Cheese comot dan hodoh..hehe.. jgn Marah...
Selamat MencubA!!!!!
No comments:
Post a Comment